Nykyfloristiikan ongelmat - miksi niin kaunis on ongelmallista?

Kukka- ja puutarha-ala on monella tapaa ongelma ympäristölle ja joissain tapauksissa myös ihmisille. Kuluttajana voi olla vaikeaa nähdä kaikkia niitä ongelmakohtia, mitä alaan liittyy: miten se voi olla ongelmallinen, kun kyseessä on luonnon omat tuotteet ja ne tuovat paljon iloa sekä arjessa että juhlassa? Mitkä ovat floristiikan suurimmat kompastuskivet, ja mihin pitäisi kiinnittää kuluttajana huomiota? 

Moderni kukkakauppa ja kukkasuunnittelu ovat kestämättömiä eri tavoin. On vaikea kuvitella, että leikkokukat voisivat olla ongelma. Kukat ja kasvithan ovat luonnon tuotteita, eivätkä ihmiset ole niitä keksineet. Mutta kukka- ja puutarha-ala on kokonaisuudessaan ongelma ympäristölle. Joissakin tapauksissa se on ongelma myös toimitusketjun eri osissa työskenteleville. Suurin osa ongelmista johtuu siitä, että kukat ovat herkkiä, helposti pilaantuvia tuotteita.

Kukkien kanssa työskennellessä useinmiten suurin osa kasvista menee jätteeksi, koska kukan varressa on paljon lehtiä mitkä poistetaan lopullisesta työstä ja usein myös kukan vartta leikataan.


Ylimääräinen pakkaus ja jäte

Kukkaviljelijät ja kukkakaupat käyttävät erilaisia materiaaleja ja menetelmiä pitääkseen kukat tuoreina pidempään. 1960-luvulta lähtien muovinen, vihreä kukkasieni on ollut ammattimaisten kukkakauppojen ja kodinsisustajien suosima väline. Valmistuksesta hävittämiseen mikromuoveja täynnä olevana tuotteena se on ongelma ympäristölle.

Kukka-asetelmiin ja muihin kukkalaitteisiin kuuluu usein paljon muitakin kertakäyttöisiä muovielementtejä ja -koristeita: kääreitä, nauhoja, astioita, rautalangalla vahvistettuja kukkavarsia sekä muita tuotteita, kuten ilmapalloja ja täytettyjä leluja. Joskus kukkien ympärillä olevien pakkausten tilavuus ylittää huomattavasti todelliset kukat.

Ja melkein kaikki tämä on kertakäyttöistä ja viedään kaatopaikalle, eikä kukkia lajitella erikseen biojätteeseen ja muita osia kierrätetä, koska eri materiaalien yhdistelmiä on vaikea eritellä. 

Kuluttajana valinnoilla voi vaikuttaa niin, että suosisi vain kukkia sisältäviä kukkakimppuja. Kun tilaa floristilta esimerkiksi kukka-asetelmia juhliin, voi kysyä, millä tekniikalla nämä tullaan toteuttamaan. Perinteistä vihreää kukkasientä ei enää suositella käytettäväksi ollenkaan, mutta sitä kuitenkin käytetään vielä paljon. Floristilta voi kysyä, voisiko sen sijaan käyttää jotakin vaihtoehtoista tapaa toteuttaa asetelma. Esimerkiksi 100% luonnontuote Agra Wool on hyvä vaihtoehto muoviselle vaihtoehdolle, vaikkakin on myös kertakäyttöinen. Silmämääräisesti sen erottaa ruskeasta ulkomuodosta, kun perinteinen muovisieni on vihreä. Kaikkein ekologisin vaihtoehto mahtaa olla kuitenkin japanilaisesta ikebanasta eli kukka-asetelmista tuttu kenzan eli kukkasiili. Se on toki arvokkaampi, mutta käyttöikä on rajaton. 

Agra Wool on 100% luonnontuote, mutta sitäkin yhdistetään usein muoviastioihin ja kanaverkkoon, jotta siitä tulee kestävämpi kukkia asetellessa. Käytön jälkeen on siis tärkeää, että osat eritellään ja kierrätetään oikein. Muoviastioita ja metalliverkkoja voidaan käyttää uudelleen.

Floristilta voi myös kysyä, millä tavalla esim. kyseinen asetelma lajitellaan kun se on tullut elinkaarensa päähän. Esimerkiksi asetelmassa on usein muovinen alusastia sekä kukkasieniosa, sekä kukat. Apuna on voitu käyttää myös rautalankaa ja teippiä. Muistathan myös, että asetemia tilatessa monet floristit ottavat vastaan mielellään asiakkaan omia astioita, jotta muovialustaa ei tarvitsisi käyttää. Kun astiat toimittaa floristille tarpeeksi ajoissa, niihin on helpompi suunnitella sopivat asetelmat. 

Kysymällä selviää! Ammattitaitoinen floristi kertoo vaihtoehtoiset tavat millä tilaamasi kukkatuote voidaan valmistaa. 

Perinteinen kukkasieni on vihreää ja on täynnä mikromuovia. Sitä saa eri muotoisina, kuten esimerkiksi suositussa tiiliskiven muotoisissa blokeissa jota on helppo leikata pienemmäksi tarpeen mukaan, sekä kuvan mukaisessa kranssimuodossa, missä on muovinen alusta. Kukkasieni upotetaan veteen ja on tekee asetelmasta pitkäkestoisen koska siihen pistettävät kukat saavat sitä kautta vettä.

Kenzan eli kukkasiili on japanilaisesta kukka-asettelusta, ikebanasta, monelle tuttu piikikäs alusta kukka-asetelmalle. Perinteisesti se on metallinen ja raskas, mutta myös on olemassa muista materiaaleista valmistettuja kenzaneita erityylisiin asetelmiin.


Hiilijalanjäljet

Viime vuosisadan lopulla maailmanlaajuinen kukkaviljelyteollisuus laajeni valtavasti. Investointeja tehtiin paljon kukkaviljelykeskusten perustamiseen kasvulle suotuisan ilmaston maihin, kuten Kolumbiaan, Ecuadoriin, Keniaan ja Etiopiaan.

Kuitenkin saavuttaakseen asiakkaat Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa kukat matkustavat tuhansia kilometrejä. Kukkien herkkä, pilaantuva luonne tarkoittaa, että niiden on kuljetettava jäähdytetyissä kuljetusjärjestelmissä, mikä lisää kukkien hiilijalanjälkeä dramaattisesti.

Jalanjälkeä lisäävät myös kestämättömät viljelymenetelmät, kuten monokulttuuriset istutukset, jotka kuluttavat maata sekä liiallinen lannoitteiden käyttö.

Energiakriisi ei ole helpottanut tilannetta viimeisten vuosien aikana. Useita Euroopassa sijaitsevia kasvihuoneita on jouduttu lopettamaan energian hinnan noustessa ja on yhä enenevissä määrin jouduttu tukeutumaan Etelä-Amerikasta ja Afrikasta kuljetettuihin kukkiin. 

Mitä kuluttajana voi tehdä asian eteen on se, että ostaa lähtökohtaisesti Suomessa kasvatettuja kukkia. Kesä on hyvää vauhtia käynnistymässä ja paras kukkasesonki on vielä edessäpäin tämän vuoden osalta. Mm. Slow Flowers Finland -yhteisö on joukko kotimaisia kukkakasvattajia, jotka kasvattavat kukkansa avomaalla ilman torjunta-aineita. Olipa kukka kasvatettu millä tavalla tahansa, joka tapauksessa kotimaassa kasvatettu kukka on aina parempi vaihtoehto kuin ulkomailta tuotu. 

Kemikaalit

Kukat altistuvat kemikaaleille monissa elinkaarensa vaiheissa. Ongelmallisimpia kemikaaleja ovat torjunta-aineet, joita käytetään kasvien suojaamiseen tuholaisilta kun ne vielä kasvavat maassa. Erilaisia kemikaaleja käytetään myös kukkien kuljetuksessa pidentääkseen kukan elinikää. 

Torjunta-aineiden kemiallinen koostumus vaihtelee suuresti, ja jotkut ovat myrkyllisempiä kuin toiset eläimille ja ihmisille. Mutta yleensä altistuminen torjunta-aineille voi aiheuttaa erilaisia terveysongelmia – ja suurimmat riskiryhmät työskentelevät maatalousympäristöissä.

Kukat voivat altistua kemikaaleille myös sadonkorjuun jälkeen. Jotkut maat vaativat kaasutusta sen varmistamiseksi, etteivät tuodut kukat tuo ei-toivottuja tuholaisia tai tauteja. Ns. devitalisaatio-toimenpiteet ovat kemiallisia käsittelyjä, jotka tappavat kasvikudoksen, jotta sitä ei voida kasvattaa toisessa maassa.

Ihmiset

Kaikille kukkien toimitusketjussa ei ole taattu turvallisia ja oikeudenmukaisia työoloja. Jos ostamme halpoja kukkia maasta, joka on kaukana niiden kasvatuspaikasta, meidän on kysyttävä, miten kukista on tullut niin edullisia, varsinkin kun otetaan huomioon kallis lentorahti. Kaikkien kukkien alkuperää ei välttämättä voida jäljittää eikä voida varmistaa työntekijöiden työoloja. 

Ylen artikkelin mukaan edes Reilun Kaupan ruusuviljelmillä Keniassa työntekijät eivät saa kunnollista palkkaa. Voi siis vain kuvitella millaisissa olosuhteissa ja palkoilla sellaiset kukkaviljelmien työntekijät elävät esimerkiksi Afrikassa ja Etelä-Amerikassa, joiden keräämillä kukilla ei ole minkäänlaista sertifikaattia. 

Kuten monet teollisuudenalat, leikkokukkamaailma alkaa parantaa järjestelmiään parannetulla sääntelyllä. Monet tuottajat ottavat käyttöön prosesseja koko toimitusketjussaan parantaakseen työntekijöiden olosuhteita. Mutta nämä prosessit kehittyvät edelleen, ja paljon on vielä tehtävänä. 




Lähteet: 

Sustainable Floristry Network

Agra Wool International

Slow Flowers Finland

Yle

Previous
Previous

Kohti floristiikan MM-kilpailua

Next
Next

Palmengarten, Frankfurt, Saksa